Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ Υ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Αθήνα 28-7-2014 
Αριθ.Πρωτ.: οικ. 28007 

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την εφαρμογή της υπ' αρ. 62494/15-07-14 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ1920/Α/16-07-2014) » 
ΣΧΕΤΙΚΟ
1. Η υπ' αρ. Υ9/οικ.53768, ΦΕΚ Β' 1796/01.07.2014 Υπουργική Απόφαση, 
2. Ο Ν.4262/2014 (ΦΕΚ Α' 114/10-05-14), 
3. Το ΠΔ 121/08 όπως τροποποιημένο ισχύει 
Θέτουμε υπόψη σας ότι σύμφωνα με τα με τα οριζόμενα στην υπ' αρ. 62494/15-07-14 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ1920/Α/16-07-2014): «Η παράγραφος 3 της αριθμ. Υ9/οικ.53768, ΦΕΚ Β' 1796/01.07.2014 αντικαθίσταται ως ακολούθως: 

3. Οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με την χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία, από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων προϊόντων. Κατά την εκτέλεση των συνταγών οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στον ασθενή, για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο φάρμακο. Εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, πληρώνει τη διαφορά που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και ο φαρμακοποιός υποχρεούται, πριν την εκτέλεση της συνταγής, να ενημερώσει τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του και την διαφορά που προκύπτει, εφόσον δεν επιλέγει το φθηνότερο φάρμακο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής οφείλει να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο και το γεγονός αυτό θα καταχωρείται επίσης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, το οποίο θα αναπροσαρμοστεί κατάλληλα από την ΗΔΙΚΑ για τα περιλαμβάνει τα ανωτέρω. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών του κάθε φαρμακοποιού, να προβαίνει σε συγκριτικές αναλύσεις στη βάση προκαθορισμένων δεικτών και να επιβάλει σε φαρμακοποιούς που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσης κυρώσεις. Οι κυρώσεις θα είναι οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και τις κείμενες διατάξεις, που δύνανται να έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της σύμβασης συνεργασίας των φαρμακοποιών με τον οργανισμό για χρονικό διάστημα ανάλογο με την παράβαση.» 

Κατ' εφαρμογή των ανωτέρω αναφερόμενων, η ΗΔΙΚΑ παρακαλείται για ενέργειες αρμοδιότητας και συγκεκριμένα να προβεί άμεσα σε αναπροσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης, προκειμένου να συμπεριληφθεί στη συνταγή: 
α. σχετικό πεδίο το οποίο θα συμπληρώνεται από τον φαρμακοποιό σε περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο και 
β. ειδικός χώρος στον οποίο θα υπογράφει ο ασφαλισμένος και θα επιβεβαιώνει ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο. Σχεδιασμός για τον ειδικό χώρο θα δοθεί από τον ΕΟΠΥΥ. 

Επίσης, κατ' εφαρμογή των κείμενων διατάξεων, οι Φαρμακοποιοί υποχρεούνται: 
α. να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με την χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία, από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων προϊόντων, 
β. κατά την εκτέλεση των συνταγών, να γνωστοποιούν στον ασθενή, για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο φάρμακο, 
γ. πριν την εκτέλεση της συνταγής και σε περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, να ενημερώνουν τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του και την διαφορά που προκύπτει, εφόσον δεν επιλέγει το φθηνότερο φάρμακο, 
δ. κατά την εκτέλεση της συνταγής, να συμπληρώνουν το σχετικό πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγής, στο οποίο θα επιβεβαιώνεται ότι ο ασθενής ενημερώθηκε και αποφάσισε να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο. Σε περίπτωση χειρόγραφης συνταγής, η υπογραφή του ασθενή τίθεται στο πίσω μέρος της συνταγής, με την επισήμανση ότι ο ασθενής ενημερώθηκε και αποφάσισε να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, 
ε. κατά την εκτέλεση των συνταγών, να επιβεβαιώνουν ότι ο ασθενής έχει υπογράψει στον ειδικό χώρο επί της συνταγής. 

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα από το ΠΔ 121/08 (άρθρο 4 παρ. 1 εδάφιο α), όπως τροποποιημένο ισχύει, «1. Οι φαρμακοποιοί που συμβάλλονται είτε ατομικά είτε συλλογικά με τον ΟΠΑΔ και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεούνται: α. Να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος, τις διατάξεις της νομοθεσίας και των οδηγιών των αρμοδίων υπουργείων περί του τρόπου, χρόνου και όρων παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης και να τηρούν τους όρους των συμβάσεών τους.» 

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 3 του ΠΔ 121/08, όπως τροποποιημένο ισχύει: «Η τυχόν εκτέλεση συνταγής που δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, ...., στερεί από το φαρμακοποιό το δικαίωμα να εισπράξει την αξία της από οικείο ασφαλιστικό οργανισμό

Ενημερώνουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ (Τμήμα Επεξεργασίας και Ελέγχου Συνταγών) θα προβαίνει σε έλεγχο των συνταγών για τη διαπίστωση συμπλήρωσης του σχετικού πεδίου από τον φαρμακοποιό, την επιβεβαίωση ύπαρξης της υπογραφής του ασφαλισμένου στον ειδικό χώρο επί της συνταγής (ηλεκτρονικής) ή στο πίσω μέρος αυτής (χειρόγραφης) και τη πιστή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας. 
Επίσης, θα ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών του κάθε φαρμακοποιού και θα προβαίνει σε συγκριτικές αναλύσεις στη βάση προκαθορισμένων δεικτών, οι οποίοι θα γνωστοποιηθούν μετά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου. 
Επισημαίνεται ότι οι κείμενες διατάξεις θα προβλεφθούν στον υπό έκδοση Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ. 

Τέλος, τα συγκεντρωτικά στοιχεία θα διαβιβάζονται σε μηνιαία βάση από το Τμήμα Επεξεργασίας και Ελέγχου Συνταγών στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ, η οποία είναι αρμόδια, για την επιβολή κυρώσεων σε φαρμακοποιούς, που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσης. 
Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις δύνανται να έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της σύμβασης συνεργασίας των φαρμακοποιών με τον Οργανισμό για χρονικό διάστημα ανάλογο με την παράβαση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α.ΚΟΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου